Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De bieren van Nord – Pas-de-Calais: het oplegbier
0 Reacties
© Beerchope
© Beerchope © Beerchope
Voor abonnees
De Franse Nederlanden
samenleving

De bieren van Nord – Pas-de-Calais: het oplegbier

Door het aantreden van een nieuwe generatie brouwers met de nodige durf zijn de bieren van Nord – Pas-de-Calais weer helemaal terug van weggeweest. Het bière de garde of oplegbier is een echte Noord-Franse specialiteit. Ook al bestaat dit bière de garde in verschillende variaties, toch is blond bier daarbij een vaste waarde. (Version française)

Zeer gewild onder de Noord-Franse traditionele bieren is… het bière de garde oftewel oplegbier. Deze bieren worden meestal bij hoge gisting bereid en vervolgens voordat ze worden gebotteld minstens 21 dagen of zelfs verschillende maanden koel bewaard in kuipen. ‘Dankzij deze methode kan het bier fijner worden, zich stabiliseren, rijpen en klaren. Het is echt een Noord-Franse specialiteit,’ merkt Luka Antonic op in de Atrechtse bierbar Chez Marcel. De bewaring heeft dus invloed op de aroma’s, smaken en geuren.

Ook al lopen deze oplegbieren uiteen (amberbier, blond bier, hopbier, speciaalbier enzovoorts), toch blijft blond bier bij de Noord-Franse brouwerijen een vaste waarde en het wordt ook het meest geproduceerd. Jenlain werpt zich op als hét historische oplegbier, en om de plaatsen daarachter wordt gevochten.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.