Wie gaf de meest koninklijke coronaspeech?
Vele Europese vorsten steken tijdens de coronaperiode hun burgers een hart onder de riem met een toespraak. Niet alleen wat ze zeggen, maar ook hoe ze dat doen verdient aandacht. Zetten de betrokken blik van Willem-Alexander en de stijve mimiek van Filip hun boodschappen kracht bij, of juist niet? Wat doen die boeken, portretten en kaarsen daar? We stellen de achtergrond op de voorgrond en onderzoeken welke imagostrategieën achter die uiterlijkheden schuilgaan. En wie gaf nu eigenlijk de beste speech?
Leesambitie is een zaak van iedereen
Wie goed kan lezen, heeft meer kansen in het leven. Daarom is het belangrijk dat we het leesbegrip én de leesmotivatie bij kinderen en jongeren verhogen. De Taalunie wil daarin een aanjager zijn.
Als pietje bij paaltje komt
Het overkomt iedereen: luisterfouten maken en spreekwoorden verhaspelen. Ach, wat was Fieke Van der Gucht opgelucht toen ze één van de zovele taalgebruikers bleek die alles over één kant scheerden, in eigen boezem keken of in pak en as zaten.
Matthias de Vries, aartsvader van de neerlandistiek
Waarom riep het Instituut voor de Nederlandse Taal 2020 uit tot het Matthias de Vriesjaar? Hij was een bevlogen lesgever, bezorgde belangrijke tekstedities en nam mee het initiatief voor een eengemaakte spelling. Maar de grootste verwezenlijking van Matthias de Vries (1820-1892) is het Woordenboek der Nederlandsche Taal, het grootste woordenboek ter wereld, dat uiteindelijk pas in 1998 is afgewerkt.
De neerlandistiek in Sint-Petersburg staat op een stevige sokkel
De studentenaantallen zijn bescheiden, maar de neerlandistiek heeft wel een stevige voet aan de grond in Rusland. En zeker aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, waar vertaalwetenschap en de praktijk van het vertalen en tolken belangrijke onderdelen zijn van de studie Nederlandse taal en cultuur.