Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste verhalen van het jaar over maatschappelijke fenomenen
0 Reacties
Het beste van 2020
samenleving

De beste verhalen van het jaar over maatschappelijke fenomenen

Bannen, behouden of bewerken: wat doen we met foute boeken?

Het oordeel “fout” is hopeloos tijd- en cultuurgebonden, het verleden een ander land. Mogen we om die reden niet aan oude teksten raken? Toch wel. En zeker in het geval van kinderboeken. Want het geschreven woord is een ideaal instrument om verderfelijke ideologieën in prille breinen te planten.

Lees meer

De verzorgingsstaat zou een vertrouwensstaat moeten zijn

België en Nederland bouwden vanaf 1945 een monumentaal systeem van sociale zekerheid uit. Dat bracht welvaart en emancipatie met zich mee, het verbond mensen en stabiliseerde het economische en politieke bestel. Anno 2020 staat dat systeem onder druk. Het blijkt niet vanzelfsprekend en al helemaal niet eeuwig te zijn. Hoe behouden we het goede van het systeem in de hervorming die zich aandient? Casper Thomas, die je een millennial zou kunnen noemen, onderzoekt het in dit essay uit het boek Nulpunt 1945 (Ons Erfdeel vzw, 2020). Daarin schrijven Vlaamse en Nederlandse auteurs over de wereld waarin de Lage Landen nu leven, en hoe die is veranderd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Hoe het migratiethema groeide binnen het Vlaams-nationalisme

De twee huidige Vlaams-nationalistische partijen, N-VA en Vlaams Belang, profileren zich nadrukkelijk op migratie. Maar het thema leeft al lang binnen de nationalistische familie. De electorale doorbraak van de Volksunie, de moederpartij van beide, vond plaats in de periode van de ‘gastarbeid’. De Volksunie probeerde de groeiende groep vreemdelingen toen al een plaats te geven in haar ideologie. De tegenstrijdigheden die dat opleverde, leidden mee tot de splitsing met het Vlaams Blok, en blijven relevant voor het Vlaamse migratiedebat vandaag.

Lees meer

Een veelstemmige ode aan de stilte

Journalist Lander Deweer en muzikant-componist Jan Swerts zoeken naar stilte in hun gezamenlijk boek De nieuwe stilte. En naar muziek die verstilling kan brengen in drukke tijden, want lawaai is een onderschat probleem. Het bewustzijn van onze behoefte aan stilte groeit, recht evenredig met de hinder die mensen ondervinden. Die bewustwording is een noodzakelijke eerste stap waaraan dit boek een waardevolle bijdrage levert, schrijft Virginie Platteau in haar recensie van dit boek.

Lees meer

Waarom de dekolonisering haar doel voorbij dreigt te schieten

Het debat over dekolonisering staart zich al te vaak blind op symboolkwesties, en daardoor ontstaat geen toenadering, maar juist nog meer polarisering. Wat de decolonize-beweging dan wel te doen staat? De eigen excessen onder ogen zien en de blik richten op de echte problemen, zoals structureel racisme.

Lees meer

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.