Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste verhalen van dit jaar over taal
0 Reacties
© Loesje
© Loesje © Loesje
Het beste van 2021
taal

De beste verhalen van dit jaar over taal

De dekolonisering van de taal begint bij bewustwording

Doordat taal een weergave is van de werkelijkheid en doordat we taal onbewust gebruiken, weerspiegelt ze de heersende verhoudingen in de maatschappij. Ook als die onrechtvaardig zijn. Daarom is het nodig de taal te dekoloniseren, schrijft scenarist en opiniemaker Raf Njotea. Maar omdat taal zo ongrijpbaar is, werken opgelegde regels niet goed. Wat wel werkt, is sensibilisering.

Lees meer

Natuurlijk is de standaardtaal elitair

Zijn ‘groter als’, ‘nooit niet’ en ‘een hele mooie auto’ nu correct Nederlands? Moeten we de dt-regels niet meer naleven en andere taalfouten relativeren? Gaat alles naar de verdoemenis? Onze taalcolumnist Marten van der Meulen zocht naar nuance in het vaak verhitte, van verontwaardiging kromgetrokken debat.

Lees meer

Lees hier alle taalcolumns van Marten van der Meulen

Shall I compare thee to a human being? Artificiële intelligentie en historische taal

Artificiële intelligentie biedt almaar meer mogelijkheden voor onderzoekers van historische taal. Zo kun je een bot shakespeareaanse sonnetten op afroep laten schrijven. Maar kunnen we binnenkort ook virtueel in gesprek gaan met een taalgebruiker uit de zestiende eeuw?

Lees meer

'Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal' van Mira Feticu: wat is ons antwoord?

Nederlands leren was een strijd, maar de taal gaf haar wel vrijheid, zo schrijft Mira Feticu (geboren in Roemenië) in haar jongste boek. Schrijver Vamba Sherif (geboren in Liberia) herkent zich in Feticu’s veroveringstocht.

Lees meer

Ergerlijk Engels

Waarom zwichten Nederlanders zo gemakkelijk voor de Engelse taal? Cultuurfilosoof Ton Lemaire ergert zich al jaren aan de onnodige overname van Engelse woorden waarvoor een goed Nederlands alternatief bestaat. In deze voorpublicatie uit zijn nieuwste boek waarschuwt hij voor een monocultuur die diversiteit dreigt uit te vlakken.

Lees meer

Lees HIER al onze stukken over taal.

Bekijk HIER de webinars die we in de Week van het Nederlands organiseerden.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.