Van artistieke waardering voor schimmels en bacteriën tot schilderen in een afbrokkelende wereld: dit waren de boeiendste stukken van dit jaar over kunst.
Welke stukken heb jij dit jaar het liefst gelezen? De redactie selecteerde telkens drie verhalen in de thema’s kunst, geschiedenis, taal, literatuur, VL-NL en De Franse Nederlanden. Aan jou om de winnaars te kiezen. Stemmen kan tot en met 22 december.
IK STEM OP MIJN FAVORIETE ARTIKELEN
Zeeschilderkunst als Nederlands visitekaartje
Door Cécile Bosman
© Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
In de negentiende eeuw grepen schilders terug naar de maritieme grootmacht die de Republiek toen was. Vandaag botst die verheerlijking van het verleden met de groeiende bewustwording van de Nederlandse slavernijgeschiedenis.
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema Van wie is de Noordzee?
Faire theaterkritiek is geen consumentenadvies
Door Evelyne Coussens
© Koen Broos
Bij een recent debat over theaterkritiek schrok Evelyne Coussens van de vijandige bejegening van recensenten in Nederland. Reflectie is geen luxe, het is een noodzaak, schrijft ze in dit opiniestuk.
De druk van het heden op oude kunst
Door Samuel Mareel
© Rijksmuseum, Amsterdam
Heeft oude kunst alleen nog een toekomst als ze direct en duidelijk aan vandaag te linken is?
Ilke Cop schildert om telkens opnieuw te kunnen beginnen
Door Maya Toebat
© Jana Germanus
Lange tijd schrok het witte canvas Ilke Cop af, maar nu ziet ze dat in dat begin nog alle potentieel ligt. Iets creëren vanuit het niets: dat is de rol van de kunstenaar in een afbrokkelende wereld.
Kunstenaars en designers zijn niet vies van schimmels en bacteriën
Door Maarten Buser
© Cedric Verhelst
Steeds vaker omarmen kunstenaars en designers de zintuiglijkheid en het duurzame potentieel van micro-organismen. Maak kennis met lichtgevende schimmels en wevende bacteriën.
Roelant Savery schilderde de sprookjeswereld van de keizer
Door Gerdien Verschoor
© Natural History Museum, Londen
Als hofschilder in dienst van de Habsburgse keizer Rudolf II keek Roelant Savery zijn ogen uit. Leeuwen, bloemen uit alle windstreken én de legendarische dodo: hij legde ze weergaloos vast.
Rampspoed hield Nits niet tegen om hun vijftigjarige bestaan te vieren
Door Dirk Steenhaut
© Wim van de Hulst
De Amsterdamse popgroep vierde in 2024 haar jubileum met een Europese tournee en een even tijdloze als prikkelende mini-lp. Dat die er kwamen mag een wonder heten.
Al die vrouwen die voorgingen
Door Gerdien Verschoor
© Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie
In deze column kijkt kunsthistorica Gerdien Verschoor terug naar de vrouwen die haar aankijken – in het museum en daarbuiten. Voelden ze zich bevrijd of bekneld?
Lees de columns van Gerdien Verschoor
In zijn opmerkelijke debuutfilm ‘Julie zwijgt’ laat Leonardo Van Dijl de stilte spreken
Door Karin Wolfs
© Flanders Image
Met zijn in Cannes bekroonde speelfilmdebuut zoomt Leonardo Van Dijl in op een vijftienjarig tennistalent wier coach van misbruik wordt beschuldigd.
Podcast ‘Het podium van Babel’
Door Afra Kiezebrink en Louise Souvage
© Nisran Azouaghe
Wordt er te veel Engels gesproken op Nederlandse en Vlaamse theaterpodia? In deze podcast praten drie jonge theatermakers over het belang van taal – of talen – in hun werk. Zij hebben het over macht, queerness en ongemak – en de rol die taal daarin speelt.
De podcast is een werkstuk van De Mediakaravaan, ons project waarin jonge cultuurjournalisten verslag uitbrengen over festivals in Nederland en Vlaanderen, met recensies en reportages in de vorm van podcasts en teksten.
Luister en lees alles van De Mediakaravaan
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.