Van de bescheiden doorstart voor laaglandse rederijkers tot het wedervaren van een kroegbazin in het twintigste-eeuwse Amsterdam: dit waren de boeiendste stukken van dit jaar over geschiedenis.
Welke stukken heb jij dit jaar het liefst gelezen? De redactie selecteerde telkens drie verhalen in de thema’s kunst, geschiedenis, taal, literatuur, VL-NL en De Franse Nederlanden. Aan jou om de winnaars te kiezen. Stemmen kan tot en met 22 december.
IK STEM OP MIJN FAVORIETE ARTIKELEN
Wanneer de Noordzee een moordzee wordt
Door Lotte Jensen
© Museum Panorama Mesdag
In de loop der eeuwen heeft de Noordzee de kustgebieden meermaals overspoeld, met grote schade en vele slachtoffers. Waarom vergeten we de ene ramp snel en herdenken we de andere uitgebreid?
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema Van wie is de Noordzee?
Rederijker, waer bestu gebleven?
Door Michiel Leen
© Philadelphia Museum of Art
Een goede zes eeuwen na haar ontstaan lijkt de rederijkerstraditie in Vlaanderen en Nederland een bescheiden doorstart te beleven. Journalist Michiel Leen bracht enige avonden door in het gheselscap goet ende fijn.
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema Spelen met taal.
Het jonge Nederland schept een verleden voor zichzelf
Door René van Stipriaan
© Rijksmuseum, Amsterdam
In zijn boek Het volle leven beschrijft cultuurhistoricus René van Stipriaan de leefwereld van de Nederlanders tussen 1550 en 1800. Deze voorpublicatie begint bij de scheiding van de Nederlanden, beschrijft de herwaardering van de landstaal in de zestiende eeuw en laat zien hoe de jonge Republiek begin zeventiende eeuw een roemrijk verleden creëerde om zichzelf als natie op de kaart te zetten.
Meesterverteller Bart Van Loo overschat de Bourgondiërs in ‘Stoute schoenen’
Door Marc Boone
© Stephan Vanfleteren
Met De Bourgondiërs stuwde Bart Van Loo de aartsvaders van de Lage Landen naar een ongeziene populariteit. Het vervolg op die internationale bestseller opent weer nieuwe perspectieven op het adellijke huis. Al blijft de auteur blind voor alternatieve benaderingen.
Empathie is een gevaarlijk instrument om de geschiedenis te benaderen
Door Elwin Hofman
© Wikipedia
Met fictie kom je dichter bij de waarheid dan met gedegen historisch onderzoek, beweert schrijver Ilja Leonard Pfeijfer. Dat vindt historicus Elwin Hofman een misleidende aanname.
Bet van Beeren, de kroegbazin die een vrijplaats creëerde
Door Tijmen van Voorthuizen
© Stadsarchief Amsterdam
Van 1927 tot 1967 baatte Bet van Beeren aan de Amsterdamse Zeedijk een kroeg uit waar iedereen welkom was – of je nu op vrouwen of mannen viel. Lang voor Amsterdam queer capital of the world werd, was Van Beeren kapitein van haar eigen kleine vrijhaven.
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema Eeuwig Amsterdam.
Het nieuwe Holocaustmuseum toont de Jodenvervolging in een realiteit van kleur
Door Lode Delputte
© Raymond van Mil
De kennis over wat de Holocaust was en hoe Nederlanders eraan meewerkten, gaat achteruit – zeker bij jongeren. Het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum, dat in maart 2024 openging in Amsterdam, komt niets te vroeg.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.