De beste verhalen van 2024 over De Franse Nederlanden
Van Kassel tot Belle en van Duinkerke tot Ekelsbeke: in 2024 doorkruisten we opnieuw de hele Frans-Vlaamse grensregio met verhalen over de taal, geschiedenis en cultuur van het gebied. Bijzondere aandacht was er zoals altijd voor grensoverstijgende samenwerkingsverbanden.
Welke stukken heb jij dit jaar het liefst gelezen? De redactie selecteerde telkens drie verhalen in de thema’s kunst, geschiedenis, taal, literatuur, VL-NL en De Franse Nederlanden. Aan jou om de winnaars te kiezen. Stemmen kan tot en met 22 december.
IK STEM OP MIJN FAVORIETE ARTIKELEN
Mark Ingelaere spoort de laatste sprekers van het Frans-Vlaams op
Door Lander Kesteloot
Op zijn YouTube-kanaal deelt Mark Ingelaere gesprekken met de laatste mensen die nog Frans-Vlaams spreken. Zijn streefdoel? Het patrimonium bewaren, los van politieke overwegingen. ‘Ik moet het vastleggen. Niemand documenteert het nog.’
In Kassel ligt een tuin die is geïnspireerd op de Vlaamse Meesters
Door Nicolas Montard
Op de flanken van de Wouwenberg in Kassel ligt een fabelachtige tuin waarin het heerlijk wandelen en mijmeren is. Emmanuel de Quillacq, heer des huizes en des parks: ‘Ik ben aan deze tuin begonnen om onze Vlaamse roots terug te vinden, de wortels van het historische Vlaanderen.’
In Belle kun je zien hoe Pharaon De Winter de traditie van het Vlaamse realisme voortzette
Door Eric Bracke
In het Frans-Vlaamse stadje Belle loopt in het Museum-Benoît-De-Puydt een boeiende overzichtstentoonstelling van kunstschilder Pharaon De Winter. Wie was deze man, die honderd jaar geleden overleed en op de Parijse Salons bewondering oogstte met zijn ‘Vlaamse’ schilderijen?
De haven van Duinkerke is het eldorado voor West-Vlaamse ondernemers
Door Bart Noels
De haven van Duinkerke verslindt open ruimte in recordtempo. Multinationals poten er gigafactory’s neer en West-Vlaamse ondernemers realiseren er de droom die ze in eigen land niet kunnen bereiken, dankzij de vele hectaren beschikbare grond en een bereidwillige overheid. De regio kan ervan profiteren: potentieel worden er twintigduizend jobs gecreëerd. Maar ten koste van wat?
Video: het kasteel van Esquelbecq, een juweeltje uit de renaissance
Door Bart Noels
In de videoreeks ‘Verborgen hoekjes’ gaan we op zoek naar minder bekende bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk, West-Vlaanderen en Henegouwen. In de Noord-Franse gemeente Esquelbecq (Ekelsbeke) staat een kasteel dat een van de meest representatieve voorbeelden is van Vlaamse architectuur in Frankrijk.
Zo werken Noord-Frankrijk en Vlaanderen grensoverschrijdend samen
Door Nicolas Montard
Hoe ziet de dagelijkse grensoverschrijdende samenwerking eruit? Hoe beleven jongeren die? En welke rol kunnen kunst en cultuur daarin spelen? Dat kwam aan bod tijdens het symposium ‘Samenwerking: Noord-Frankrijk en Vlaanderen gaan in dialoog’ in het Hospice Comtesse in Rijsel, georganiseerd door de lage landen en partners uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.