Dit waren de boeiendste stukken van dit jaar over kunst: van een fascinatie voor de prijsvechterij over de belgitude van Stromae tot kunst uit stro, zeep en beton.
Bloed of bloemen: boksen in de beeldende kunst
© Centraal Museum, Utrecht
Boksen? Voor buitenstaanders is die sport een vorm van geweld, maar veel kunstenaars zien dat anders. Talloze filmmakers, schrijvers en beeldend kunstenaars zijn gefascineerd door de prijsvechterij, van Picasso tot Schiele en van Bacon tot Basquiat. Ook artiesten uit België en Nederland hebben hun fascinatie voor vuistvechters virtuoos verwerkt in hun oeuvre.
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Samenspel: De lijnen tussen sport, kunst en samenleving’.
Toen papierknipkunst meer opbracht dan een Rembrandt
© Trustees of the British Museum
Een nieuwe expo richt de schijnwerper op de vergeten Nederlandse papierknipkunst. Werken van twee historische prentenknippers staan er naast knipsels van hun twee hedendaagse navolgers. Samen vertegenwoordigen ze een traditie die ooit flink wat geld en renommée opbracht.
Pijnlijk grappig: humor in de films van Paul Verhoeven en Alex van Warmerdam
© Guy Ferrandis
Paul Verhoeven en Alex van Warmerdam, de meesters van de Nederlandse cinema, gebruiken humor op het scherpst van de snede. Dat bewijzen hun recentste films: Benedetta en Nr.10. Waar Verhoeven zich vaak bedient van satire en hyperbool is Van Warmerdam de koning van absurdisme en understatement.
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘De slag om de lach’.
Hoe stripauteur Barbara Stok zich een eigen weg baande
© Barbara Stok
Autobiografische strips zijn haar handelsmerk, maar zelfs in een boek over de klassieke filosofe Hipparchia komt Barbara Stok uit bij een thema dat ook in haar andere werk resoneert: de behoefte aan een bewust en eenvoudig leven. Een overzicht van een consequent oeuvre.
Hoe nieuwkomers uit het Zuiden de Haarlemse kunst veranderden
© Koninklijke Musea van Schone Kunsten van België, Brussel
Waren de Haarlemse kunsten ook zonder de inwijkelingen uit Vlaanderen en Brabant tot bloei gekomen in de jaren 1580-1630? Frans Hals, Karel van Mander en Lieven de Key maakten van de stad een broedplaats die kunstenaars en ondernemers aanzoog.
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Nieuwkomers in het Noorden’.
Mosselen en Maeterlinck: de universele belgitude van Stromae
© Michael Ferire
Dat Stromae zich laat inspireren door Jacques Brel, is bekend. Maar de muzikant knoopt ook aan bij andere fenomenen en figuren uit de Belgische collectieve verbeelding: van frieten en mosselen tot Maurice Maeterlinck en René Magritte. Door zijn belgitude en Brusselse patriottisme te laten botsen met een veelheid aan perspectieven, verklankt en verbeeldt hij de superdiverse samenleving van vandaag.
Narges Mohammadi maakt kunst met stro, zeep, beton en snoep
© Lotte van Uittert
De Afghaans-Nederlandse kunstenaar Narges Mohammadi ontwerpt installaties en sculpturen zoals chef-koks gerechten maken: schijnbaar onverenigbare vormen en materialen brengt zij bij elkaar. Met die onverwachte combinaties wekt ze tussenruimtes op, plaatsen waar alles en niets tegelijk gebeurt.
Aafke Romeijn ziet leven als een vorm van gekte
© Marcel Krijgsman
“Ik ken overal de weg, behalve in mijn hoofd”, zingt de Nederlandse Aafke Romeijn. Een opzienbarende bekentenis voor iemand die de jongste tien jaar vijf langspeelplaten, twee romans en een dichtbundel op de wereld losliet. “Ik wil in mijn werk altijd méér ideeën ventileren dan de doorsnee popartiest.”
Aafke Romeijn tourt nog tot 31 maart in België. Meer info op haar website.