Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste verhalen van 2022 over kunst
0 Reacties
© Frans Hals Museum, Haarlem / bruikleen particuliere collectie
© Frans Hals Museum, Haarlem / bruikleen particuliere collectie © Frans Hals Museum, Haarlem / bruikleen particuliere collectie
Het beste van 2022
kunst

De beste verhalen van 2022 over kunst

Dit waren de boeiendste stukken van dit jaar over kunst: van een fascinatie voor de prijsvechterij over de belgitude van Stromae tot kunst uit stro, zeep en beton.

Bloed of bloemen: boksen in de beeldende kunst

Boksen? Voor buitenstaanders is die sport een vorm van geweld, maar veel kunstenaars zien dat anders. Talloze filmmakers, schrijvers en beeldend kunstenaars zijn gefascineerd door de prijsvechterij, van Picasso tot Schiele en van Bacon tot Basquiat. Ook artiesten uit België en Nederland hebben hun fascinatie voor vuistvechters virtuoos verwerkt in hun oeuvre.

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Samenspel: De lijnen tussen sport, kunst en samenleving’.

Lees meer

Toen papierknipkunst meer opbracht dan een Rembrandt

Een nieuwe expo richt de schijnwerper op de vergeten Nederlandse papierknipkunst. Werken van twee historische prentenknippers staan er naast knipsels van hun twee hedendaagse navolgers. Samen vertegenwoordigen ze een traditie die ooit flink wat geld en renommée opbracht.

Lees meer

Pijnlijk grappig: humor in de films van Paul Verhoeven en Alex van Warmerdam

Paul Verhoeven en Alex van Warmerdam, de meesters van de Nederlandse cinema, gebruiken humor op het scherpst van de snede. Dat bewijzen hun recentste films: Benedetta en Nr.10. Waar Verhoeven zich vaak bedient van satire en hyperbool is Van Warmerdam de koning van absurdisme en understatement.

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘De slag om de lach’.

Lees meer

Hoe stripauteur Barbara Stok zich een eigen weg baande

Autobiografische strips zijn haar handelsmerk, maar zelfs in een boek over de klassieke filosofe Hipparchia komt Barbara Stok uit bij een thema dat ook in haar andere werk resoneert: de behoefte aan een bewust en eenvoudig leven. Een overzicht van een consequent oeuvre.

Lees meer

Hoe nieuwkomers uit het Zuiden de Haarlemse kunst veranderden

Waren de Haarlemse kunsten ook zonder de inwijkelingen uit Vlaanderen en Brabant tot bloei gekomen in de jaren 1580-1630? Frans Hals, Karel van Mander en Lieven de Key maakten van de stad een broedplaats die kunstenaars en ondernemers aanzoog.

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Nieuwkomers in het Noorden’.

Lees meer

Mosselen en Maeterlinck: de universele belgitude van Stromae

Dat Stromae zich laat inspireren door Jacques Brel, is bekend. Maar de muzikant knoopt ook aan bij andere fenomenen en figuren uit de Belgische collectieve verbeelding: van frieten en mosselen tot Maurice Maeterlinck en René Magritte. Door zijn belgitude en Brusselse patriottisme te laten botsen met een veelheid aan perspectieven, verklankt en verbeeldt hij de superdiverse samenleving van vandaag.

Lees meer

Narges Mohammadi maakt kunst met stro, zeep, beton en snoep

De Afghaans-Nederlandse kunstenaar Narges Mohammadi ontwerpt installaties en sculpturen zoals chef-koks gerechten maken: schijnbaar onverenigbare vormen en materialen brengt zij bij elkaar. Met die onverwachte combinaties wekt ze tussenruimtes op, plaatsen waar alles en niets tegelijk gebeurt.

Lees meer

Aafke Romeijn ziet leven als een vorm van gekte

“Ik ken overal de weg, behalve in mijn hoofd”, zingt de Nederlandse Aafke Romeijn. Een opzienbarende bekentenis voor iemand die de jongste tien jaar vijf langspeelplaten, twee romans en een dichtbundel op de wereld losliet. “Ik wil in mijn werk altijd méér ideeën ventileren dan de doorsnee popartiest.”

Lees meer

Aafke Romeijn tourt nog tot 31 maart in België. Meer info op haar website.

Lees hier al onze stukken over kunst

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.