Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste verhalen over De Franse Nederlanden in 2023
0 Reacties
© Nicolas Montard
© Nicolas Montard © Nicolas Montard
De Franse Nederlanden

De beste verhalen over De Franse Nederlanden in 2023

In 2023 brachten we veertig artikelen over De Franse Nederlanden. Nu het jaar ten einde loopt, presenteert de redactie haar zeven beste verhalen van het jaar over deze bijzondere grensstreek waar de Franstalige en de Nederlandstalige cultuur elkaar ontmoeten.

Op de Zwarteberg is de geest van Marguerite Yourcenar prominent aanwezig

Op de Zwarteberg in Sint-Janskappel staat de Villa Marguerite Yourcenar, die schrijvers van over de hele wereld ontvangt. ‘Schrijven wordt steeds meer een collectief gebeuren’, zegt directrice Marianne Petit.

Lees het volledige artikel

De toekomst van de grensoverschrijdende samenwerking: ‘Waarom geen Frans-Belgisch verdrag?’

Meer grensoverschrijdende samenwerking: het is de wens van diverse spelers in Noord-Frankrijk én Belgisch-Vlaanderen. Maar hoe krijg je die georganiseerd? ‘De bestuursinfrastructuren zijn te complex’, klinkt het aan weerskanten van de grens. ‘Ontmoetingen zijn essentieel.’

Lees verder

Flor Barbry’s Volkstoneel brengt al sinds 1955 theater voor de Vlamingen in Frankrijk

Bijna zeventig jaar speelt Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen theater voor de mensen aan de andere kant van de schreve. Maar heeft dit gezelschap nog een toekomst? Wim Chielens zocht het uit.

Lees het stuk

Hoe solidair is Frans-Vlaanderen met vluchtelingen?

Ondanks de recente opkomst van extreemrechts leeft er in Frans-Vlaanderen een sterke en concrete solidariteit met de duizenden vluchtelingen die door de regio trekken op zoek naar een beter leven aan de overkant van het Kanaal. De lokale bevolking herinnert zich de Belgische immigranten uit de jaren 1930, die soms werden gediscrimineerd, of de Polen die op de boerderijen kwamen werken.

Lees meer

Het openbaar vervoer over de grens heeft vooral meer voluntarisme nodig

Amper vijf procent van het grensoverschrijdende verkeer gebeurt met het openbaar vervoer. Hoe komt het toch dat iedereen ’s ochtends rond Rijsel in de file staat in plaats van gewoon de trein of bus te nemen? Dat is het gevolg van botsende nationale logica’s, een gebrek aan budget en politieke stuwing. Maar de grootste rem is de ruimtelijke ordening van de grensstreek: in perifeer gebied wint de auto altijd. Alleen een voluntaristisch openbaarvervoersbeleid kan daar iets aan doen.

Naar de volledige tekst

Meer tweetalig onderwijs in de grensstreek? Richt een Noord-Franse instelling voor het Nederlands op

Tientallen gezinnen uit Frans-Vlaanderen laten hun kinderen in Belgisch-Vlaanderen naar school gaan omdat er in de regio zelf geen aanbod aan taalbaden is. Hoe kun je het tweetalig onderwijs in de grensstreek bevorderen? Philippe Ducourant, een Frans-Vlaming die zijn zoontje over de grens naar school stuurt, heeft een paar concrete ideeën. Zo wil hij op Noord-Franse schaal een overheidsinstelling die zich toespitst op het Nederlands.

Naar het volledige artikel

Het verhaal van het Vlaams in Noord-Frankrijk begon in de Zuid-Russische steppe

Hoewel er vandaag steeds minder sprekers overblijven, wordt er in het noordwesten van Frankrijk sinds vele eeuwen Vlaams, of een voorloper daarvan, gesproken. Hoe is dat dialect van het Nederlands in het huidige Noord-Frankrijk terechtgekomen?

Ontdek het hier

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.