Dit waren de boeiendste stukken van dit jaar over maatschappij: van hoe voetbal de wereld kan redden tot de Maas als brug tussen de Lage Landen.
Geopolitiek in pocketformaat: hoe Vlaanderen en Nederland elkaar weer vinden
© Jérôme / Wikimedia Commons
Om de staat van de Vlaams-Nederlandse samenwerking op te maken, polste de lage landen een viertal mensen die zich daar met hart en ziel voor inzetten. Ze slabakt, vrezen twee parlementariërs. Maar een duo diplomaten denkt juist dat na een diepe crisis rond 2010 de weg omhoog is gevonden.
Voetbal kan de wereld (een klein beetje) redden
© Younited
Voetbal is big business, maar tal van clubs en organisaties gebruiken hun populariteit ook om aan gemeenschapswerk te doen. Een schaamlapje, menen critici. Pure maatschappelijke winst, zeggen de voorstanders. Hoe waardevol zijn de sociale initiatieven van voetbalclubs?
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Samenspel: De lijnen tussen sport, kunst en samenleving’.
De Maas: van breuklijn tot brug tussen de Lage Landen
© Veerle Ausloos
Lang leefden Vlaanderen en Nederland met de rug naar de Maas. Nu werken ze intensief samen aan het in toom houden van de rivier en het verdelen van het water in tijden waarin dramatische overstromingen en langdurige droogte elkaar afwisselen.
Een deadline voor het leven op aarde
© Joe Brusky / Flickr
Met radicale standpunten of meningen die ingaan tegen de heersende opinie is op zich niets mis. Maar wanneer ze gisten op een voedingsbodem van frustratie, woede of angst, kunnen ze doorschieten naar extremisme, schrijft journaliste Hind Fraihi.
Zeeuws-Vlaanderen, de kraamkamer van Vlaanderen en Nederland
© Kristien Vanspauwen
Verre periferie in Nederland, en voor Vlaanderen het buitenland: Zeeuws-Vlaanderen is een strook land die nergens echt bij lijkt te horen. Maar het is ook de plek waar twee landen in elkaar overvloeien, net zoals zee en land dat eeuwenlang deden.