Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De auteur is aanwezig op het Passa Porta Festival, u ook?
0 Reacties
© radio 1/ Jouk Oosterhof / Lieve Blancquaert / Stephan Vanfleteren / Saskia Vanderstichele
© radio 1/ Jouk Oosterhof / Lieve Blancquaert / Stephan Vanfleteren / Saskia Vanderstichele © radio 1/ Jouk Oosterhof / Lieve Blancquaert / Stephan Vanfleteren / Saskia Vanderstichele
literatuur

De auteur is aanwezig op het Passa Porta Festival, u ook?

De achtste editie van het tweejaarlijkse Passa Porta Festival is dit jaar te beleven van 21 tot 28 maart, een volledige week in plaats van het reguliere weekend. Meer dan tachtig auteurs en kunstenaars uit het binnen- en buitenland verzamelen zich voor (digitale) lezingen, debatten, interviews, performances en meer. Wij bespraken de werken van enkele gasten van het festival, onder wie Marieke Lucas Rijneveld en Stefan Hertmans. De slagzin van dit jaar luidt: the author is present.

Ook in coronatijden wil Passa Porta het contact tussen die aanwezige schrijver en het publiek mogelijk maken. Het ruime programma belooft in elk geval dat deze editie met pandemiegedwongen gewijzigde aanpak minstens even luisterrijk zal worden als de vorige edities.

Het aanbod is behoorlijk indrukwekkend, een voordeel van de aangepaste formule is dat je de hele programmatie online kunt bekijken én herbekijken. Van verscheurende keuzes is dus geen sprake meer.

Hieronder vind je onze selectie van activiteiten, die aansluit bij recente stukken en recensies van de lage landen.

Di 23.03.2021- AfroLit

Een lezing en performance rond AfroLit, de hedendaagse Nederlandstalige literatuur van auteurs met Afrikaanse wortels. De aanleiding voor deze lezing is de recente bloemlezing AfroLit: een bloemlezing van moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora. Die wordt voor de lage landen besproken door Aya Sabi, samen met de verhalenbundel Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018), in een artikel dat binnenkort online verschijnt. In haar stuk vraag Sabi zich af hoe de eigen identiteit onze lezing van de ‘ander’ beïnvloedt. Afrolit werd samengesteld door Dalilla Hermans en Ebissé Rouw. Hermans houdt ook een lezing tijdens het evenement, naast onder andere de slamdichters Lisette Ma Neza en Sesa.

Vr 26.03.2021- Marieke Lucas Rijneveld en Lize Spit / Zat 27.03.2021 - Lize Spit is er wél

Er vindt een gesprek plaats tussen Marieke Lucas Rijneveld en Lize Spit, na een voorleesmoment uit een nieuwe gedichtencyclus van Rijneveld.

Mijn lieve gunsteling, Rijnevelds recentste roman, werd door Lise Delabie in de lage landen omschreven als een beklemmend geheel waarin de jonge schrijfster meer dan ooit uitblinkt.

Lees de recensie

Na het enorme succes van Spit met Het smelt (2016), verscheen eind vorig jaar de opvolger Ik ben er niet. Door de brede uitmeting van de tragische verwikkelingen verdwijnt de subtiliteit volgens Lodewijk Verduin. Lize Spit komt zaterdag 27 maart nog eens aan bod tijdens een solo-interview.

Lees de recensie

Vr 26.03.2021- Jeroen Olyslaegers en de rouw van Beer

Diezelfde vrijdagavond kun je kijken naar Jeroen Olyslaegers, die de zinnen uit zijn laatste roman Wildevrouw tot leven laat komen op het podium van de AB, begeleid door een muzikaal gezelschap. Olyslaegers is er volgens onze recensent Laurent De Maertelaer in geslaagd zichzelf te overtreffen én opnieuw uit te vinden met zijn tweede historische roman.

Lees de recensie

Zat 27.03.2021- De vrouwen in het werk van Stefan Hertmans

Gaea Schoeters gaat in gesprek met Stefan Hertmans, met speciale aandacht voor de positie en de rol van de vrouwelijke personages in zijn oeuvre. Over datzelfde onderwerp schreef Liesbeth D’Hoker onlangs een stuk, waarin ze schrijft dat deze vrouwen een vertegenwoordiging zijn van “de keuze voor een onzeker, dynamisch, waarachtig bestaan dat gevrijwaard blijft van ideologische inkapseling”. Deze volledige zaterdag van het Passa Porta festival staat trouwens in het teken van het thema "vrouwen & macht".

Lees meer

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.