Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Creatief zwerven zonder kompas. Stefan Hertmans als essayist
0 Reacties
© Berlin State Library, Bach digital archive / UvA, Bijzondere Collecties, Artis Bibliotheek
© Berlin State Library, Bach digital archive / UvA, Bijzondere Collecties, Artis Bibliotheek © Berlin State Library, Bach digital archive / UvA, Bijzondere Collecties, Artis Bibliotheek
Voor abonnees
Stefan Hertmans verzorgt de 38ste Pacificatielezing

Creatief zwerven zonder kompas. Stefan Hertmans als essayist

(Anne Marie Musschoot) Ons Erfdeel - 1997, nr 2, pp. 236-243

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

‘Wie creatief is zwerft zonder kompas', is een opmerking die Stefan Hertmans zich quasi achteloos laat ontvallen in een opstel over ‘Een vergeten oratorium van Hindemith en Benn', gebundeld in Fuga's en pimpelmezen (1995). Aanleiding is de onbepaaldheid van de koers die een kunstenaar vaart of van de ervaringsvorm die elk van zijn gebaren oplaadt met een van tevoren niet voorspelbare betekenis. Het is tevens een opmerking waarmee Hertmans' eigen houding als kunstenaar en essayist kan worden gekarakteriseerd: Hertmans heeft, zeer openlijk en nadrukkelijk, gekozen voor het niet-kiezen, hij pleit voor een ‘open' vorm van kritiek, voor een commentaar zonder centrum, zonder vast standpunt. Dat dit loslaten van een vastliggend kritisch stramien nieuwe perspectieven opent wordt verder duidelijk in het verrassende en verrijkende veelvoud van inzichten en associaties die in zijn jongste essaybundel worden geboden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Reeks

Stefan Hertmans verzorgt de 38ste Pacificatielezing

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.