Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Contrei Live: kunst op het water
0 Reacties
© Intercommunale Leiedal
© Intercommunale Leiedal © Intercommunale Leiedal
De Franse Nederlanden
kunst

Contrei Live: kunst op het water

Deze zomer kan je in het zuiden van West-Vlaanderen een nieuw artistiek evenement ontdekken: Contrei Live. Zestien installaties, langs de Leie tentoongesteld, vormen een interessante combinatie van design, architectuur, kunst en land-art en willen het bewustzijn over klimaatverandering en waterschaarste vergroten.

Op 9 juni vierde de intercommunale Leiedal haar zestigste verjaardag. Leiedal is een interlokale vereniging voor streekontwikkeling in Zuid-West-Vlaanderen. Zij heeft als opdracht om van de regio een aantrekkelijke plaats te maken om te werken, te wonen en te bezoeken. Om deze verjaardag te vieren organiseert Leiedal het artistiek project Contrei Live. Dat laat de bezoeker toe om de regio te ontdekken door middel van landschapskunst, fietslussen, een boeiend online spel en nog veel meer. Door de "coronamaatregelen" is de start van de route uitgesteld tot 9 juli. Maar geen haast: je kunt Contrei Live nog gratis verkennen tot 26 oktober 2020.

Contrei Live sterkt zich uit over de dertien steden en gemeenten in het zuiden van West-Vlaanderen die tot het werkingsgebied van Leiedal behoren. Zestien regionale en internationale kunstenaars en ontwerpers nodigen het publiek uit om de regio te verkennen, deel te nemen aan een reflectie over water en een dialoog aan te gaan over het belang van deze kostbare natuurlijke hulpbron.

Regionale ruimtelijke visie

Eind 2017, tijdens de Week van het Ontwerpen in Kortrijk, presenteerde Leiedal zijn regionale ruimtelijke visie Contrei. Deze visie is ontstaan om het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) in het zuiden van West-Vlaanderen uit te voeren. Het beschrijft een duurzame toekomst voor de regio als antwoord op de grote uitdagingen waar die voorstaat: de toegang tot water, het klimaat en energie, een geïntegreerde aanpak van mobiliteit en ruimtelijke ordening, groene ruimten en natuur, maar ook open ruimten. Contrei Live vertaalt deze visie nu naar de praktijk.

Door deze artistieke reis wil Leiedal niet alleen verbazen, maar ook mensen uitnodigen om zich opnieuw met elkaar en met de natuur te verbinden en een dialoog aan te gaan over het belang van water in het landschap en in de stedelijke omgeving. Het valt niet te ontkennen dat water, door rivieren, beken en kanalen, de kern van ons leven en onze omgeving vormt. Daarom is het belangrijk om een duurzamer en leefbaarder systeem te ontwikkelen. De klimaatverandering dwingt ons tot innovatie en om op een slimme manier om te gaan met mogelijke toekomstige watertekorten. Of dat nu in het centrum van de stad is of aan de rand, op het platteland of in de open lucht. De aanleg van bufferbekkens of een nieuwe aanpak van het watertransport zijn enkele van de mogelijkheden die worden overwogen. Contrei Live nodigt de bezoeker uit om hierover na te denken in een regio in transitie.

Integratie van kunst in het landschap

In februari 2019 lanceerde Leiedal een open oproep aan kunstenaars en ontwerpers om op een aantal prominente locaties creaties te installeren met een duidelijke verbinding met het water. Leiedal ontving niet minder dan 211 aanvragen uit meer dan 35 landen. Een jury van experten maakte een selectie. Daarna werd besloten dat in elk van de 13 gemeenten die tot het gebied van Leiedal behoren minstens één kunstwerk zou komen. Uiteindelijk werden er zestien kunstinstallaties geplaatst, waarin land art, landschapsarchitectuur, geluidskunst en kinetische installaties zijn gecombineerd. Elk werk is uniek en speciaal ontworpen om in het landschap of de openbare ruimte te passen.

Contrei Live wil ook het fietstoerisme in West-Vlaanderen stimuleren. Leiedal kan rekenen op de steun van Toerisme Leiestreek en Westtoer, die drie fietslussen hebben geïntegreerd in de artistieke route. De exacte locaties van de tentoonstelling en van de fietsroutes zijn te vinden op de website van Contrei Live en de sociale netwerken.

Meer dan een parcours

Op de verschillende sites waar de artistieke interventies plaatsvinden organiseert Leiedal, in samenwerking met de gemeenten en andere partners, evenementen, conferenties en rondleidingen. Op de website zijn ook de tentoongestelde werken te zien. Jeroen Vanthournout, communicatiemanager bij Leiedal, legt uit dat sommige installaties een permanent karakter krijgen, zoals de “Floating Gardens” van de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne, kleurrijke bloemeneilanden die het hele jaar door te bewonderen zijn.

Leiedal nodigt de bezoekers uit om zich te laten meeslepen en verbazen door de regio, met het water als leidraad. Voor de gelegenheid krijgt het publiek een gebruiksvriendelijke mobiele website ter beschikking, een gratis fietskaart en een betaalde gids die hen langs de drie fietspaden leidt en hen een aantal haltes toont die niet mogen worden gemist. Ook studenten van de opleiding Digital Arts & Entertainment van Howest College in Kortrijk hebben een online game bedacht. Er zijn ook pedagogische dossiers samengesteld voor scholen. Die zullen hopelijk bij de start van het nieuwe schooljaar gebruikt kunnen worden.

Leiedal kon dit project realiseren met de steun van verschillende partners, o.a. de Europese Unie in het kader van het Interreg DESIGN'IN-project, dat tot doel heeft door middel van design de aantrekkelijkheid van de stadscentra te vergroten.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.