Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Concentraties in de Nederlandse dagbladpers
0 Reacties
Voor abonnees

Concentraties in de Nederlandse dagbladpers

(Frans Oudejans) Ons Erfdeel - 1992, nr 1, pp. 11-18

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Tegenover een steeds groter wordende overdaad wat de keuze in televisiestations betreft, staat een steeds kleiner wordende keuze als het om kranten gaat. Deze trend kon tien jaar geleden al waargenomen worden, maar gaat nog steeds door, als gevolg van een fusiegolf. De auteur bespreekt de gevolgen van deze tendens: de kwaliteit komt het soms ten goede, maar de vervreemding vergroot (minder regionaal nieuws): verder vergroot de commerciële slagkracht van de overgebleven kranten, maar de werkgelegenheid vermindert. Daarna licht hij het verschil toe tussen twee soorten van concentratie - eigendomsconcentratie tegenover redactionele concentratie - en heeft hij het over de relatieve machteloosheid van publiek en overheid tegenover de trend. Ook gaat hij dieper in op de rol die de commerciële televisie - of juister: de tv-reclame - heeft gespeeld en nog speelt en vraagt hij zich af wat het eindpunt van de evolutie zal zijn.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.