Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

CANVAS ZONDER GRENZEN. De films van Jan-Willem van Ewijk
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

CANVAS ZONDER GRENZEN. De films van Jan-Willem van Ewijk

(Jelle Schot) ONS ERFDEEL – 2015, NR 4, PP. 117-119

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Nu., de existentialistische roadmovie waarmee de Nederlander Jan-Willem van Ewijk (Delft, 1970) in 2006 debuteerde, opent met een vliegtuig dat tegen de achtergrond van een felblauwe hemel door het beeld glijdt, waarna een zoetgevooisde Franse voice-over begint te vertellen. Het is een knipoog naar het verleden van de filmmaker als vliegtuigbouwkundige. Van Ewijks opvolger Atlantic. (de punt hoort beide keren bij de titel), die in 2014 op het prestigieuze filmfestival van Toronto in première ging, begint op een gelijkaardige manier. Met als enig verschil dat de lucht vervangen is door de Atlantische Oceaan, en het vliegtuig door een windsurfer. Het zijn spiegelbeelden die een gevoel van vrijheid oproepen, en tegelijkertijd symbool staan voor de grenzeloze ambitie van de maker. Want dat autodidact Van Ewijk op het allerhoogste mikt, is na twee films al wel duidelijk.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.