Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Budascoop uit Kortrijk bekroond in Cannes
0 Reacties
De Franse Nederlanden
samenleving

Budascoop uit Kortrijk bekroond in Cannes

Budascoop uit Kortrijk wint in Cannes de Europa Cinemas Innovation Prize.

De 72ste van het filmfestival van Cannes, de hoogmis van de film in Europa, is volop aan de gang. Zoals elk jaar is het hoogtepunt de uitreiking van de Gouden Palm. Maar tijdens dit mondaine festival gebeurt er nog veel meer. Zo hield op zondag 19 mei Europa Cinemas er zijn jaarlijkse bijeenkomst. Europa Cinemas is een netwerk van 1.100 Europese cinema’s, verspreid over 43 landen, dat met de steun van de Europese Gemeenschap de Europese film promoot.

Europa Cinemas reikte voor de tweede keer haar Innovation Prize uit. Met deze prijs wil de organisatie leden bekronen die opvallende innoverende acties hebben opgezet om een ruimer en diverser publiek naar de bioscoop te lokken. Daarbij wordt uiteraard gedacht aan kinderen, jongeren en gezinnen in kwetsbare posities, maar ook aan acties om het gebruik van nieuwe technieken te stimuleren, de organisatie en de opleiding van het personeel te verbeteren, enz.

De Europa Cinemas Innovation Prize 2019 gaat dit jaar naar Budascoop uit Kortrijk, een onderdeel van het Kunstencentrum Buda. In 2018 zette het een actie op voor mensen in armoede. Zo werd er bijvoorbeeld gewerkt met jongeren uit jeugdzorginstellingen die samen met Buda eigen filmevents organiseerden. Er werden ook filmkampjes opgezet met kinderen en filmtrajecten met jonge nieuwkomers in Kortrijk (met de leerlingen uit de zgn. OKAN-klassen). Voor mensen die in armoede leven werd een sociaal tarief uitgewerkt. Al deze acties zorgden ervoor dat in 2018 1.168 bezoekers de bioscoop bezochten met een sociaal tarief. Dat is 60% meer dan het jaar daarvoor.

Film inzetten om ongelijkheid te bestrijden

Aan de Innovation Prize is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Buda wil met dit bedrag de opgezette acties verder uitbouwen. Het geld zal worden ondergebracht in een nieuw Film Fonds. Ze willen het medium film, en op termijn ook podiumkunsten, blijven inzetten om ongelijkheid te bestrijden en Buda wil blijven investeren in zorg, welzijn en armoede. Uiteraard zal het geld van deze Innovation Prize daarvoor niet volstaan. De Kortrijkse organisatie wil dan ook een beroep doen op andere organisaties, bedrijven en filmliefhebbers die het Film Fonds mee willen helpen financieren.

Het is geen Gouden Palm, maar voor Buda is deze Innovation Prize een belangrijke stimulans om ook in de toekomst in te zetten op inclusie, diversificatie en verbreding van het publiek.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.