Bronzen Uil-genomineerden Manik Sarkar, Tiemen Hiemstra en Rik Van Puymbroeck over hun debuutromans
Op 30 november wordt in Gent de veertiende Bronzen Uil uitgereikt, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman. In een speciale dubbelaflevering van de podcast De Eerste Keer schuiven de zes genomineerden aan bij journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe. In deze eerste aflevering praten Tiemen Hiemstra, Rik Van Puymbroeck en Manik Sarkar over hun debuten.
Met De Bronzen Uil bekronen het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) jaarlijks de beste Nederlandstalige debuutroman. Vorig jaar won Ramy El-Dardiri met het poëtische Tussen morgenzee en avondland. Voor deze editie zijn opnieuw zes auteurs genomineerd: Suzanne Grotenhuis, Maria Kager, Lena Kurzen, Tiemen Hiemstra, Manik Sarkar en Rik Van Puymbroeck. In twee afleveringen van onze podcast De Eerste Keer praten ze over hun debuten. Hiemstra, Sarkar en Van Puymbroeck geven het schot voor de boeg.
“Als mijn boekenkast op gevoel was gesorteerd, dan stond de plank vol met melancholie of boeken die troosten”, zegt Rik Van Puymbroeck, die vorig jaar debuteerde met Treurwil, een memoire over verdriet en hoe je dat wil vasthouden en vormgeven. “Daarom heb ik ook heel graag de boeken van Tiemen en Manik gelezen”, vervolgt hij in deze zevende aflevering van De Eerste Keer. “De kans dat ik de Bronzen Uil win met deze concurrentie is heel klein.” (lacht)
In het met de Anton Wachterprijs bekroonde W. beschrijft Tiemen Hiemstra de band tussen twee vrienden van wie er een verdwijnt en de ander uitzoekt wat er gebeurd is. “Het heeft te maken met de stilte die iemand achterlaat als die verdwijnt. En wat die stilte is, de anatomie ervan.”
Eerder dit jaar debuteerde ook Manik Sarkar. Ossenkop gaat over een traditionele slagerszoon die het dorp en de wensen van de klanten ziet veranderen. “Ik wilde iets laten zien over het mechanisme van mislukken”, zegt Sarkar in De Eerste Keer. “Ik koos een omgeving waar niet veel mensen bekend mee zijn. In die context zou je de slager als een soort kunstenaar kunnen zien in een onkunstzinnige omgeving. Ik wilde laten zien dat zijn streven naar uitblinken en eeuwigheid misschien wel universeel is.”
Verder in deze podcast gaan Hiemstra, Sarkar en Van Puymbroeck met elkaar in gesprek over discipline en verbeelding, werken tegen het afbladderende geheugen, en het verlangen om vloekende verhalen te schrijven.
In het volgende deel van deze dubbelaflevering praten Dirk Vandenberghe en Anouk van Kampen met de andere genomineerden van De Bronzen Uil. Dan schuiven Suzanne Grotenhuis, Maria Kager en Lena Kurzen voor de microfoon aan.
De Eerste Keer
In de podcastreeks De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een literair debuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.
De podcast biedt schrijvers ook een platform om onderling ervaringen uit te wisselen. In elke aflevering blikt een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen, welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?
Recensies
De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen.
De Eerste Keer is nu te beluisteren op de belangrijkste podcastplatforms: Spotify, Soundcloud, en Apple Podcasts.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.