Publicaties
Bondige vertelkunst
0 Reacties
Sanneke van Hassel © Marieke van der Velden
Sanneke van Hassel © Marieke van der Velden Sanneke van Hassel © Marieke van der Velden
Voor abonnees
literatuur

Bondige vertelkunst

Recent werk van Sanneke van Hassel

Kenmerkend voor de verhalen van Sanneke van Hassel zijn haar lichte toon, venijnige humor, perfecte timing en open eindes.

Of er doden vallen in haar boeken, vroeg een interviewer in 2017 aan Sanneke van Hassel (1971). De alom bejubelde schrijfster antwoordde droogjes:

Even denken... een verkrachting, een door de moeder achtergelaten baby... ja! Ergens wordt een kinderdagverblijfleidster vermoord. Maar dat is het wel zo’n beetje. Ik vind de gewone, ogenschijnlijk kleine dingen die dagelijks voor mijn neus gebeuren interessanter om over te schrijven.

Het verhaal over die door de moeder achtergelaten baby, om het eufemistisch uit te drukken, stamt uit Van Hassels debuutbundel IJsregen (2005) en gaat bepaald niet over kleine alledaagse gebeurtenissen. In slechts een paar bladzijden met glashelder proza ontrolt zich een immens drama. De ik-figuur lijdt aan een postnatale depressie die nergens wordt benoemd, maar onvermijdelijk uitmondt in een gruwelijk einde van de moeder en haar baby Parel:

'Uit mijn armen laat ik haar in bad glijden, als een lepel in een soepbord, langzaam en voornaam. Haar hoofdje zakt naar achter. Haar haartjes staan wijduit, heel licht zijn ze en fijn. Ik stap naar achter en doe de tl uit, zacht avondlicht door het bovenraam op het badwater.

Ik sluit de badkamerdeur en pak mijn regenjas van de kapstok, terwijl er geen regen is voorspeld. Ik trek de deur achter me dicht. Rechtdoor naar de rivier, twee straten oversteken en dan ben ik er.'

Terecht is ‘Parel’ opgenomen in De ochtenden (2015), een lijvige, door Jan van Mersbergen samengestelde bloemlezing uit Van Hassels werk waarin ook de beste verhalen staan uit de bundels Witte veder (2007), Ezels (2012) en Hier blijf ik (2014). Voor haar eerste twee bundels, beide bestaand uit eerder in literaire tijdschriften gepubliceerde korte verhalen, ontving de schrijfster de BNG Nieuwe Literatuurprijs. “Met het kleine roept Van Hassel grote werelden op”, vermeldde het juryrapport helemaal in lijn met de poëtica van de schrijfster.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.