Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Bom onder hoger onderwijs. Rendementsdenken en internationaliseren in het Bolognatijdperk
0 Reacties
Voor abonnees

Bom onder hoger onderwijs. Rendementsdenken en internationaliseren in het Bolognatijdperk

(Geert Buelens ) Ons Erfdeel - 2006, nr 1, pp. 3-17

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Van universiteiten en hogescholen wordt meer dan ooit verwacht dat ze renderen. Dit rendementsdenken leidt in de praktijk vaak tot nivellering: aangezien het gros van de financiering van universiteiten en hogescholen afhangt van het aantal studenten dat ze afleveren, is het voor hen zaak om zoveel mogelijk studenten te laten slagen. Hetzelfde geldt voor promoties: onderzoek wordt steeds meer gestandaardiseerd om de slaagkansen te verhogen. Ook de internationalisering die door verschillende overheden wordt opgelegd leidt soms tot karikaturale situaties. Die internationalisering zou op een heel andere manier ingevuld kunnen worden: “Niet in polder-Engels tegenover een publiek van andere Nederlandstaligen praten en schrijven over veelal onvertaalde Amsterdamse of Groot-Kempische memoires, maar studie verrichten naar teksten en auteurs die zich mengden in debatten en ontwikkelingen die internationaal van belang zijn gebleken.” Geert Buelens pleit in dit artikel voor hoger onderwijs dat streeft naar excellentie. Om niet ten prooi te vallen aan nivellering, zouden letterenopleidingen een toelatingsexamen moeten kunnen invoeren waarmee studenten worden getest – niet op kennis, maar op taalvaardigheid, sociale en culturele interesse en motivatie. Belangrijk is niet dat een universiteit of hogeschool duizenden studenten verdient. Wat telt, is dat elke afgestudeerde zijn diploma verdient.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.