Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Biesheuvel vijftig
0 Reacties
Voor abonnees

Biesheuvel vijftig

(Hans Werkman) Ons Erfdeel - 1989, nr 5, pp. 711-716

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De auteur bespreekt de thematiek, de stijlkenmerken en het taalgebruik in het werk van de Nederlandse schrijver Biesheuvel. Naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag publiceerde die de verhalenbundel Vijftig, een selectie uit eerder verschenen werk. De verhalen geven een doorsnee van Biesheuvels werk sinds zijn eerste bundel in 1972 - de critici zijn het erover eens dat hij sindsdien steeds zichzelf gebleven is: uitgesproken stijlverandering of themavernieuwing moet men in zijn opeenvolgende bundels niet zoeken. Stilistisch is de \creatieve bokkensprong\" zijn handelsmerk - al is na vijf bundels de onvoorspelbaarheid enigszins voorspelbaar geworden - en thematisch drukt het woord \"levensangst\" het beste de essentie uit, met als neventhema's mensenvrees, gekkenhuis, romantiek en zwerfkatten. Van groot belang is het gebruik van bijbeltaal in zijn werk, een van de uitvloeisels van zijn religieuze opvoeding. Ook het veelvuldig optreden van God in zijn verhalen kan gezien worden als uiting van terugverlangen naar het ongecompliceerde en overzichtelijke geloof dat de schrijver zich herinnert uit zijn jeugd."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.