Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste verhalen van het jaar over De Franse Nederlanden
0 Reacties
Het beste van 2019
De Franse Nederlanden

De vijf beste verhalen van het jaar over De Franse Nederlanden

Het waternetwerk in Lille-Kortrijk-Tournai is een troef

Bart Noels, specialist van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai, schrijft regelmatig over deze grensregio. In een eerste bijdrage had hij het over het dichte waternetwerk. Wie de kaart van de regio er op naslaat zal merken dat het blauw alomtegenwoordig is: van de grote waterlopen tot de kleinere beken die het gebied doorsnijden. De Eurometropool Lille - Kortrijk - Tournai neemt dit fijnmazig web als basis voor een groot verbindend project: het Blauwe Park van de Eurometropool. Een mooie ambitie die tot zichtbare resultaten kan leiden. Als er ook keuzes worden gemaakt. Lees hier zijn artikel .

Vaubanjuweeltje achter de duinen. Grevelingen

Wim Chielens bezoekt de streek en laat zich aanvankelijk leiden door de vijftig jaar oude gids van Jozef Van Overstraeten De Nederlanden in Frankrijk. Maar hij kijkt vooral naar wat er in die vijftig jaar veranderd is en ook wel wat er gelijk is gebleven. Een van de steden die hij bezocht was Grevelingen. Lees hier zijn artikel.

Ici comme à Paris! Welke impact had de Franse Revolutie op de Nederlanden?

230 jaar geleden bestormden Parijse burgers de Bastille: het begin van de Franse Revolutie. De historicus Laurent Brassart onderzocht welke impact die Revolutie had op het noorden van Frankrijk? En wat betekende de situatie in Frankrijk voor de Nederlanden? Wat waren de banden tussen de Franse Revolutie en andere revoluties die zich in dezelfde periode in de Nederlanden voordeden? Lees hier zijn artikel.

Roubaix: stad van duizend schoorstenen, problemen én lichtpuntjes

Volgens recente mediaberichten maakt Roubaix, dat na de neergang van de textielindustrie diep weggezonken was, een heuse wedergeboorte door. Dankzij een veelheid aan culturele initiatieven. Tomas Vanheste ging er poolshoogte nemen. Lees hier zijn artikel.

De Franse gedeporteerden van Dora krijgen een gezicht

Vijfenzeventig jaar na de bevrijding van de naziconcentratiekampen wordt een grootscheeps onderzoek afgerond. Een groep historici onderzocht de lotgevallen van negenduizend Franse gedeporteerden die in het kamp Mittelbau-Dora hebben verbleven. De gevangenen maakten de V2’s waarvan het de bedoeling was dat ze vanuit La Coupole in Helfaut (Pas-de-Calais) op Londen zouden worden afgevuurd. Komend voorjaar verschijnt er een biografisch naslagwerk. Journalist Nicolas Montard vertelt het verhaal van de Franse gedeporteerden. U leest hier zijn artikel.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.