Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Bemint uw cel. ‘Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding’ in het nieuwe museum PARCUM
0 Reacties
Voor abonnees

Bemint uw cel. ‘Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding’ in het nieuwe museum PARCUM

(VIRGINIE PLATTEAU) ONS ERFDEEL – 2018, NR 1, PP. 108-112

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In de historische Abdij van Park in Heverlee loopt nog tot eind februari 2018 Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding. Het is de openingstentoonstelling van PARCUM, een nieuw museum voor religie, kunst en cultuur in Vlaanderen. PARCUM wil in de komende jaren – wanneer de norbertijnenabdij volledig gerestaureerd is – uitgroeien tot een plek waar kunst en cultuur een dialoog creëren in de multireligieuze en diverse samenleving van vandaag.

Het museum bezit een collectie van zo’n twaalfduizend schilderijen, drieduizend prenten en vele andere religieuze kunstvoorwerpen. Dit erfgoed zal samen met nooit eerder getoonde kwetsbare stukken uit de leeglopende Vlaamse kerken en kloosters in thematentoonstellingen worden opgenomen, telkens in een consistent verhaal voor het hedendaagse publiek. Het Vlaamse religieuze erfgoed is uniek in de wereld, het cultureelerfgoedbeleid neemt het dan ook als speerpunt voor internationale uitstraling. PARCUM is een initiatief van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur, dat hiermee zijn twintigste werkjaar bekroont. De financiële steun voor dit groots opgezette project komt uit de bisdommen, de abdij van Averbode, de Unie van Religieuzen Vlaanderen en de KU Leuven.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.