Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

ARTISTIEKE INVERSIE. Over de collectieve kunstenaar gerlach en koop
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

ARTISTIEKE INVERSIE. Over de collectieve kunstenaar gerlach en koop

(Dorothee Cappelle) ONS ERFDEEL – 2016, NR 3, PP. 124-126

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Kunstenaarsduo’s. Ze hebben iets enigmatisch. Je vraagt je af hoe de samenwerking precies verloopt en welke hand welk stuk voor zijn of haar rekening heeft genomen. Intrigerend zijn ze in elk geval, van de Franse Anne en Patrick Poirier, via de Scandinavische Elmgreen & Dragset tot de Brusselse Sarah & Charles. Het vanuit Brussel en Den Haag opererende gerlach en koop neemt een geheel eigen plek in. Biografische informatie over gerlach en koop is weinig bekend. Dat is bewust zo gekozen. Bij gerlach en koop horen geen voornamen. Ook hoofdletters zijn uit den boze (zie ook herman de vries). Zonder voornamen en hoofdletters verdwijnen hun individuele persoonlijkheden naar het achterplan. Zonder hoofdletters hebben ze iets van een soortnaam. Van een erg groot ego kun je gerlach en koop alvast niet verdenken. gerlach en koop presenteert zich niet als twee individuele kunstenaars die toevallig of helemaal niet zo toevallig samenwerken. De beide leden gaan niet op in elkaar, verdubbelen of versterken elkaar niet zoals je traditioneel zou verwachten. Integendeel, ze presenteren zich als een “collectieve kunstenaar”. Enkelvoud en meervoud, tegelijkertijd. Individu én collectief. Voor gerlach en koop is de som soms meer dan de aparte delen; soms levert het alleen een nieuw deel op.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.