Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Architect Louis-Marie Cordonnier: een paradoxale reus van Vlaanderen
3 Reacties
© Wikimedia Commons
© Wikimedia Commons © Wikimedia Commons
Voor abonnees
recensie
De Franse Nederlanden
kunst

Architect Louis-Marie Cordonnier: een paradoxale reus van Vlaanderen

Weinig architecten hebben zo’n grote invloed gehad op hun regio als Louis-Marie Cordonnier (1854-1940). Hij was een productieve vakman uit Rijsel wiens carrière liep van het einde van de erg eclectische negentiende eeuw tot de jaren 1930, die in het teken van de moderniteit stonden. Het boek dat journalist Bruno Vouters onlangs aan deze architect wijdde, is de eerste stap in de herwaardering van het immense werk van deze uitzonderlijke man.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

JefVanStaeyen

Een terecht, en boeiend artikel, met één schoonheidsfoutje, bij de titel van de eerste foto. De getoonde toren (op de Chambre de commerce) is géén belfort.

Overigens wordt terecht gesteld dat Cordonnier meer is dan een regionalist. De opbouw van de ruimten is meermaals (bv. in het stadhuis van het Franse Komen) erg modern.

dirkverbeke

De kritische opmerking in verband met het gebrek aan belangstelling voor wat Cordonnier buiten de eigen regio (in Nederland) presteerde lijkt me terecht. Het gebrek aan enige kennis van het Nederlands, ook bij Franstalige historici, is een bekend euvel.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.