Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Arbeid die bevalt. Depressiedagboek van Gerbrand Bakker
0 Reacties
Gerbrand Bakker © Ella Tilgenkamp
Gerbrand Bakker © Ella Tilgenkamp Gerbrand Bakker © Ella Tilgenkamp
Voor abonnees
recensie
literatuur

Arbeid die bevalt. Depressiedagboek van Gerbrand Bakker

In zijn tweede dagboekuitgave Knecht, alleen probeert Gerbrand Bakker zo precies mogelijk te omschrijven wat depressie is en hoe een depressief mens zich voelt. Maar levert zijn zelfanalyse ook iets op voor de lezer?

Sinds The Twin, de Engelse vertaling van Gerbrand Bakkers debuutroman Boven is het stil (2006), in 2010 de International IMPAC Dublin Literary Award won, gaat het hard voor deze Nederlandse auteur. De debuutroman is inmiddels in meer dan dertig talen vertaald; ook zijn andere boeken kunnen rekenen op grote buitenlandse aandacht. Bakkers boeken worden, stel ik me voor, wellicht als über-Nederlands gepercipieerd: ze worden in verband gebracht met een nieuw regionalisme, spelen zich vaak af op het platteland, gaan over een kleine, beperkte wereld, en al speelt het calvinisme er zelden een expliciete rol in, de stilistische soberheid en het nuchtere van vele hoofdpersonages roepen een wereld op die het niet moet hebben van verbeeldingskracht, maar van een ver doorgedreven doe-maar-gewoon.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.