Een misdrijf verandert alles. Daders en slachtoffers dragen zware gevolgen. Dat betekent levenslang, voor zo veel mensen. Is het dat wat we willen? Kunnen we wel tot herstel komen? In de podcastreeks Iedereen levenslang? delen (ex-)gedetineerden, slachtoffers en een kind van een gedetineerde hun verhaal over hun misdrijf, hun straf en hun herstel. In deze aflevering vertelt An over hoe ze gewapend overvallen werd.
An heeft geen gemakkelijk leven geleid. Toen ze achttien was, werd haar mama psychisch ziek. Ze nam de zorg voor het gezin over, maar had geen tijd voor zichzelf. Uiteindelijk stapte haar mama uit het leven. Twee jaar later werd ze plots wakker met een spraakstoornis. Het gevolg van diepverscholen trauma. Ze verloor haar job als reisagente en liet zich opnemen. Wanneer ook haar broer een depressie kreeg, volgde opnieuw een traject van geestelijke gezondheidszorg. Ze valt veel, maar staat telkens weer op.
Haar eerste stap om opnieuw echt te leven, was een job als verantwoordelijke van de versafdeling in een supermarkt. Het ging goed. Ze voelde zich goed. Tot ze op een ochtend haar werk binnenstapte en overmeesterd werd door drie gemaskerde, gewapende mannen. Ze kreeg een pistool tegen haar hoofd gedrukt. An reageerde buitengewoon sterk, en drie maanden later kreeg ze een voorstel om met haar overvallers in contact te komen. Ze koos voor confrontatie. Nu doet ze haar verhaal.
Beluister de podcast:
Beluister ook de proloog van de reeks Iedereen levenslang?: