Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Alphons Freymuth, de Nieuwe Figuratie en daarna
0 Reacties
Voor abonnees

Alphons Freymuth, de Nieuwe Figuratie en daarna

(Hans Sizoo) Ons Erfdeel - 1991, nr 1, pp. 87-93

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Het werk van Alphons Freymuth laat zelden een kijker onbewogen, maar de reacties lopen sterk uiteen: men voelt zich ofwel overtuigd, ofwel afgestoten door de visuele dramatiek waarvan de toonzetting alle goede sier van het beschaafde artistieke verkeer in de garderobe achterliet. Het vroege werk (tot ca. 1980) kenmerkt zich door de complexiteit van de stilistische vorm en de betrekkelijke alledaagsheid van de taferelen. Het valt te situeren in de Nieuwe Figuratie, waarbinnen Freymuth functioneert als de expressionist. In het latere werk, vanaf 1982, vervagen de vormcontrasten en keren ze in een andere gedaante en techniek terug: hij verkent de kunst van de derde dimensie. Dit nieuwe werk staat in de traditie van het surrealisme in de versie van Ernst, Miró en Masson.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.