Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Alfons en Gerard Walschap en het koloniale verleden
0 Reacties
Voor abonnees

Alfons en Gerard Walschap en het koloniale verleden

(Dick Gebuys) Ons Erfdeel - 1985, nr 2, pp. 183-194

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Na een inleiding over de Vlaamse literaire werken die in Kongo en Ruanda-Burundi geschreven werden, worden twee auteurs en hun werk behandeld. Dat van Alfons Walschap wordt vanuit drie hoeken benaderd: de verhouding blank-zwart, de \évolué\", en de plaats van de inlandse mens in de Kongolese natuur. Men mag besluiten dat Alfons Walschap een -op dit terrein- bijzonder avant-gardist was. Het werk van Gerard Walschap wordt volgens eenzelfde methode behandeld: het koloniale systeem, het koloniale leven, de verhouding blank-zwart, de wereld van de inlanders, de rol van de missie, de verbondenheid van de koloniaal met het nieuwe land en de \"dipenda\". Uit het werk van beide auteurs blijkt duidelijk dat zij het land begrepen hebben: zij voeren ons op een verhelderende wijze mee naar het koloniale rijk."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.