Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

5.949 DAGEN GROOT NEDERLAND. Sleutelen aan een collectieve identiteit tussen 1815-1830 en daarna
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

5.949 DAGEN GROOT NEDERLAND. Sleutelen aan een collectieve identiteit tussen 1815-1830 en daarna

(René van Stipriaan) Ons Erfdeel – 2013, nr 3, pp. 30-37

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Identiteit kan worden gezien als een optelsom van onderscheidende kenmerken van de bewoners van een natie. Over dit type kwalificaties gaat het hier niet. Door Joep Leerssen wordt identiteit niet als “zijnswijze” opgevat, maar als “zienswijze. Nederlandse identiteit moet vooral worden begrepen als een zelfbeeld.
Zodra overheden zich met het oppoetsen van het eigen verleden beginnen bezig te houden, dan moet het uiteindelijke resultaat zijn dat de burgers langzaam maar zeker anders gaan denken over zichzelf en over de natie waar ze deel van uitmaken. Dit verschijnsel is aan universiteiten inmiddels populair als “imagologie”, of het onderzoek naar “beeldvorming”.
Onlangs verscheen een studie die een diepe inkijk biedt in de kraamkamer van het natiedenken in de jaren direct na afloop van de napoleontische oorlogen: Stiefbroeders. Zuid-Nederlandse letteren en natievorming onder Willem I, 1814-1834, een handelsuitgave van het proefschrift waarop Janneke Weijermars in 2011 promoveerde aan de Universiteit Antwerpen.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.