Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

1917, een cruciaal jaar aan het front
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

1917, een cruciaal jaar aan het front

In de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog is 1917 een belangrijk, zo niet het belangrijkste jaar. Na bijna drie jaar van zware gevechten was Europa fel verzwakt en traden voor het eerst de nieuwe toekomstige wereldmachten op het oorlogstoneel.

In april 1917 verklaarde de Verenigde Staten Duitsland de oorlog. Ongeveer gelijktijdig had de jonge republiek China zich aan geallieerde zijde geschaard en toegelaten dat zo’n 125.000 arbeiders werden gerekruteerd voor logistieke ondersteuning van de Britse en Franse legers op het Westelijke front. In oktober 1917 ging tsaristisch Rusland ten onder door de communistische revolutie, wat uiteindelijk tot de oprichting van de Sovjet-Unie zou leiden, en vrijwel onmiddellijk (januari 1918) tot het opdoeken van het oostelijk front. In mei 1916 hadden Groot-Brittannië en Frankrijk hun koloniale politiek voor het Midden-Oosten al vorm gegeven in het geheime akkoord van Sykes-Picot. Begin november 1917 kwam daar de Balfour Declaration bij die de Palestijnse kwestie zou installeren. Wie over de huidige machtsverhoudingen in de wereld wil leren, of over het Midden-Oosten, kan kortom niet aan 1917 voorbij.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.